De climax van St. Moritz: in vier tellen naar 100 km/uur

25
212

NOS   Alpineskiën   0

Wie zichzelf vandaag in St. Moritz tot koning van de skiwereld wil laten kronen, moet stalen zenuwen hebben, een ware snelheidsduivel zijn en zich met pure doodsverachting in het diepe durven storten. De afdaling van St. Mortiz, ontworpen door voormalig olympisch kampioen Bernhard Russi, mag zonder overdrijven als een vrije val bestempeld worden.

12.00 uur vandaag is het zover, dan verzamelt de crème de la crème van het alpineskiën zich voor het koningsnummer van dit WK. En zelden waren de verwachtingen zo hoog gespannen. Dat is voornamelijk te danken aan Bernhard Russi, die zijn eigen ervaringen als alpineskiër heeft gebruikt om in St. Moritz een piste te ontwerpen waar alle facetten van de sport – snelheid, techniek en bravoure – royaal aan bod komen.

De afdaling heeft een lengte van 2,7 km, waarbij de start op een hoogte van 2840 meter is en de finish precies 800 meter lager ligt. En met name de start doet de kenners watertanden. Russi: “Het heeft een hellingspercentage van 100%, oftwel 45 graden. En dat geeft het gevoel van een vrije val.”

Reacties overweldigend

De plannen van Russi, die in 1972 olympisch goud greep op de afdaling, werden geboren toen hij zelf nog actief was als skiër. “Bij het WK in 1974 skieden we hier zo langzaam. Ik leek wel een slechte Nederlandse langebaanschaatser! Ik vond dat we daar iets aan moesten doen.”

Dus bedacht hij de vrije val. In de zomer van 2001 werd begonnen de aanleg. Een lastige klus, aangezien op 2.840 meter hoogte een stevig platform geconstrueerd moest worden dat als startpunt zou kunnen fungeren. Helikopters vlogen af en aan met bouwmaterialen, terwijl graafmachines onder een hellingshoek van 45 graden hun werk moesten doen.

In januari 2003 waagden de eerste skiërs zich naar beneden. Een maand later, bij de WK van dat jaar, was de wereldtop aan de beurt. De reacties waren overweldigend. Binnen vier seconden bereiken de toppers in St. Moritz een snelheid van 100 km/uur, drie tellen later suizen ze met 140 km/uur over de piste.

‘Een kriebel in de buik’

“De skiër heeft bij de start een soort kriebel in de buik, maar hij weet dat-ie het kan”, zegt Russi met een glimlach. “Ik ben er zelf ook een keer vanaf gegaan, maar alleen toen niemand keek.”

Routinier Hannes Reichelt, zelf meermalen winnaar van wereldbekerwedstrijden op fameuze pistes, reageert laconiek. “De start is relatief eenvoudig, omdat je jezelf kan laten gaan na twee keer afzetten”, zegt hij.

De regerend olympisch kampioen op de afdaling, Matthias Mayer, vindt St. Moritz een uitdaging. “Vlak, steil, glijden, technische stukken. Het is wel zenuwslopend als je bovenaan staat, maar gevaarlijk is het niet.”

[apss_share]

25 REACTIES

  1. Wow, awesome blog layout! How long have you ever been running a blog for?
    you make blogging glance easy. The overall glance of your website is wonderful,
    let alone the content material!

  2. It’s a pity you don’t have a donate button! I’d most certainly donate to this fantastic blog!
    I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS
    feed to my Google account. I look forward to new updates and will talk about this site with my Facebook group.
    Chat soon!

  3. Hiya very cool website!! Man .. Beautiful ..
    Superb .. I will bookmark your website and take the feeds additionally?
    I am happy to search out numerous useful info right here within the put up,
    we need develop extra techniques in this regard, thanks for sharing.
    . . . . .

  4. I’m not that much of a online reader to be
    honest but your sites really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website
    to come back down the road. All the best

  5. Hello there! Would you mind if I share your blog with my facebook
    group? There’s a lot of folks that I think would really
    enjoy your content. Please let me know. Thanks

  6. whoah this weblog is excellent i really like reading your posts.
    Keep up the good work! You know, lots of individuals
    are searching round for this information, you can help them
    greatly.

  7. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one
    and i was just curious if you get a lot of spam comments?

    If so how do you prevent it, any plugin or anything you can recommend?

    I get so much lately it’s driving me insane so any help is very much appreciated.
    plenty of fish natalielise

  8. This is a topic that’s close to my heart… Take care!
    Exactly where are your contact details though? plenty of fish natalielise

  9. Excellent blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own site soon but I’m a little lost on everything.

    Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for
    a paid option? There are so many choices out there that
    I’m totally overwhelmed .. Any suggestions? Appreciate it!

  10. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your
    point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your site when you could be
    giving us something enlightening to read? natalielise pof

  11. Wonderful article! This is the kind of information that should be shared around the internet.
    Shame on the search engines for now not positioning this post higher!
    Come on over and consult with my web site . Thanks =)

  12. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other sites?
    I have a blog centered on the same topics you discuss and would love to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work.
    If you’re even remotely interested, feel free to send me an email.

  13. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t appear.
    Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyway, just wanted to say
    fantastic blog!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here