Jesse Puts, wereldkampioen zonder ‘ideaal lijf’

2
176

NOS   Zwemmen   0

Met zijn bescheiden schoenmaat 42 heeft zwemmer Jesse Puts niet het ideale lichaam voor een sprinter. Maar sinds de WK kortebaan van eind vorig jaar in Canada is Puts een man om rekening mee te houden. Nu is de vraag: kan hij ook zo verrassen op de langebaan? 

Bij de WK verbaasde de 22-jarige Puts de zwemwereld én zichzelf door op de 50 meter vrije slag naar goud te zwemmen op de kortebaan. Daarna richtte hij zich op de Swim Cup in Eindhoven.

Komende zaterdag ziet hij als zijn eerste echte test op de langebaan voor de wereldkampioenschappen van komende zomer in Boedapest. Een WK-ticket heeft hij al, dus in Eindhoven wil Puts vooral graag zijn eigen nationaal record op de 50 vrij (21,82) aanscherpen.

Recordhouder

Sinds december 2016 is Puts namelijk ook de houder van dát record op de 50 vrij. Hij is de snelste op de korte én de langebaan, nadat hij die laatste ‘titel’ afpakte van Nederlands snelste zwemmer aller tijden: Pieter van den Hoogenband.

En dat terwijl Puts niet de perfecte afmetingen heeft voor een topzwemmer, weet hij zelf: “Er zijn veel sprinters die langer zijn en vooral grotere voeten hebben dan ik. In dat opzicht heb ik niet het ideale lijf.” Topzwemmer Ian Thorpe, vijfvoudig olympisch kampioen, heeft bijvoorbeeld schoenmaat 51.

Bovendien heeft Puts ook al een tijdje last van zijn schouder. “Een pees, die vanuit mijn biceps mijn schouder in loopt, is heel erg geïrriteerd. Het is lastig om ermee te trainen.”

En nu?

Puts vierde zijn successen tot nu toe dus vooral in het 25-meterbad. Wat is hij zelf plan op de WK op de langebaan in juli? 

“Ik wil een stap maken. Ik moet de finale halen. Dat is een minimaal vereiste voor mezelf. En dan zou ik heel graag de topvijf willen halen… Maar dan moet ik nog wel twee of drie tienden eraf snoepen, als ik kijk naar de tijden in Rio”, aldus Puts.

[apss_share]

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here