UEFA wil kloof tussen rijke en arme clubs aanpakken

2
148

NOS   Voetbal   0

Beperking van het aantal contractspelers, nieuwe transferregels, ‘luxe-belasting’. Het zijn enkele ideeën die binnen de UEFA leven om de kloof tussen de rijke en arme clubs te verkleinen, zo heeft Aleksander Ceferin, de voorzitter van de Europese voetbalunie, laten weten tijdens een congres in Lissabon. 

“Er is sprake van een uitzonderlijke concentratie van topspelers bij slechts een klein aantal clubs”, aldus de Sloveen, die constateert dat clubs van het kaliber Barcelona, Real Madrid en Bayern München talenten al op jonge leeftijd aan zich binden om ze vervolgens te verhuren. “Dat is niet in het belang van de internationale competities.”

Ingrijpen

Volgens de UEFA is de rol van bijvoorbeeld Ajax en Benfica, ooit toonaangevende clubs in het Europese voetbal, op het internationale vlak teruggebracht tot die van opleider. “We moeten ons afvragen of de manier waarop de transfermarkt momenteel functioneert nog wel goed is. Zo niet, dan moeten we niet bang zijn om in te grijpen en de regels te veranderen”, zei Ceferin. 

Hij noemde het de plicht van de UEFA op te komen voor het voetbal in zijn totaliteit. “Wij zijn er niet om alleen de belangen van de elite te behartigen.” 

Een nobel streven dat bij een overkoepelende organisatie past. Maar vooralsnog is de UEFA toch vooral de grote competities en dus de rijke clubs tegemoetgekomen. Zo mogen de sterkste vier competities in Europa (ofwel: Engeland, Spanje, Duitsland en Italië) vanaf het seizoen 2018/2019 vier clubs inschrijven voor het hoofdtoernooi van de financieel lucratieve Champions League. Daarmee is al bij voorbaat de helft van alle beschikbare tickets vergeven.

[apss_share]

2 REACTIES

  1. Awsome article and right to the point. I am not sure if this is really the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here