Zelf medailles maken in 5 stappen

Geen geld voor sportprijzen op je evenement? Of wil je jouw creatieve kant laten zien? Misschien zelfs als teambuildingevenement? Wat je reden dan ook is, je kunt prima zelf sportprijzen maken in plaats van inkopen bij een winkel. In dit artikel enkele stappen en tips die je kunt gebruiken om je eigen medailles te maken.

Wat heb je nodig?

Om bij het begin te beginnen, wat heb je nodig voor het maken van je eigen medailles? Begin met het basismateriaal. Afhankelijk van je wensen en je budget kun je kiezen voor materialen als karton, hout of metaal. Daarnaast wil je ook je medailles kleur geven dus kwasten en verf zijn ook onmisbaar. Denk ook aan decoratieve materialen zoals kralen, glitters, een lint of leuke glitters. 

Om je medailles vorm te geven heb je een schaar nodig en eventueel een sjabloon of stempel. Dit is met name aan te raden wanneer je veel medailles wilt maken, bijvoorbeeld voor een sportdag op school. Voeg als laatste nog een clear lak of vernis toe aan je assortiment. Dit zorgt ervoor dat je medailles mooi blijven en niet gaan slijten. 

Het stappenplan

Hieronder volgt een stappenplan dat je als leidraad kunt gebruiken voor het maken van je eigen medailles.

Stap 1: Kies je basismateriaal

Als eerste kies je het basismateriaal. Des te duurder het materiaal, des te moeilijker het te bewerken is. Materialen als karton zijn makkelijk te knippen en schilderen. Maar het ziet er wel wat goedkoper uit en daarnaast is het minder duurzaam dan materialen als hout of metaal. Met name voor metalen medailles heb je specifieke gereedschappen nodig. Bedenk dus goed welk materiaal je gaat gebruiken. Wanneer je eenmaal bezig bent is het en dure grap wanneer je nog moet wisselen. 

Stap 2: bepaal de vorm van je medailles

Het materiaal dat je kiest is enigszins van invloed op de vorm van je medailles. Met metaal heb je minder keuzemogelijkheden dan wanneer je ze van karton maakt. Vind je het lastig om de vormen zelf uit te knippen of ben je gewoon op zoek naar inspiratie? Gebruik dan een sjabloon. Er zijn zelfs winkels waar je specifiek uit verschillende medaillevormen kunt kiezen. 

Stap 3: welke kleuren krijgen je medailles?

Wanneer de basis van je medailles af is, kun je ze een kleur gaan geven. Je keuzemogelijkheden zijn bijna oneindig! Kies je voor de traditionele bronzen, zilveren en gouden kleuren? Hiervoor zijn speciale metalic paints op de markt, waardoor je medailles nauwelijks te onderscheiden zijn van een metalen variant die je in de winkel koopt. Denk ook alvast na over het personaliseren van de medailles. Wil je er een speciale boodschap op af laten drukken? Hou hier dan rekening mee tijdens deze stap.

Stap 4: lintje erbij?

Een medaille is natuurlijk niet compleet zonder een bijpassend lint of koord. Deze zijn in een grote variatie te koop, zodat je altijd een lint vindt dat bij je evenement past. Bijvoorbeeld in de clubkleuren of in je eigen favoriete kleur. 

Stap 5: Lak of vernis (optioneel)

Wil je dat je medailles zo lang mogelijk mooi en glanzend blijven? Behandel ze dan met een laklaag of vernis. Dit stoot vocht af, voorkomt corrosie en beschermt tegen slijtage. Zorg ervoor dat je de behandelde medailles eerst goed laat drogen voordat je ze uitreikt.

Dit vind je misschien ook leuk